LA PAELLA QUE VA CONVÈNCER EL GRAN SATCHMO

22 December 2015 per masimas a Notícies LA PAELLA QUE VA CONVÈNCER EL GRAN SATCHMO

El Jamboree celebra els 60 anys del primer concert de Louis Armstrong a Barcelona.

El Jamboree vol començar el 2016 de la millor manera possible tot rememorant el 60 aniversari del primer concert de Louis Armstrong a Barcelona. Per aquest motiu l’1 de gener el soterrani de la Plaça Reial acollirà en sessió doble (a les 20h i a les 22h) la proposta que el sextet JAZZCARE ALL STARS ha preparat especialment per a l’ocasió.

El 23 de desembre de 1955, va ser una data històrica per a Barcelona. Aquell dia el Hot Club i el Club 49 van aconseguir fer pujar a l’escenari del Windsor al gran Louis Armstrong i els seus All Stars. Una fita que va il·luminar de forma impensable l’atmosfera grisa i sinistra d’una ciutat i un país sotmès al jou de la dictadura franquista. El gran ‘Satchmo’ havia d’actuar a la ciutat dos dies en doble sessió, però l’avió que el portava de Roma no va poder enlairar-se degut a l’espessor de la boira i la primera tongada de concerts es va haver de sospendre. Quan finalment Armstrong va aterrar al Prat el seu mànager va anunciar que faria tres passis en un dia, però el trompetista no semblava estar-hi massa d’acord.

Arribada l’hora del primer concert i amb la sala plena a vessar, Armstrong i els seus van buidar el pap en un primer passi que ningú dels allà presents mai més oblidaria. Però això només era el començament d’una llarga vetllada que es completaria amb els tres passis promesos pel mànager i acabaria amb un Satchmo exultant. El secret? Al final d’aquell primer passi els van servir una paella que va fer les delícies tant del propi Armstrong com dels músics de la seva banda. Tant és així que després del tercer passi la festa va seguir al Windsor amb el públic llençant les gavardines i els barrets a l’aire i el trompetista lluint el millor dels seus somriures. 

La sorpresa va arribar cinquanta anys després quan el productor discogràfic Jordi Pujol Baulenas (Fresh Sound Records) va treure al mercat el disc amb la gravació d’aquella nit memorable. Joan Antoni Arañó, un antic membre del Hot Club, havia mort poc abans, i la seva familia va buidar el pis del carrer Llúria. Van aconseguir vendre llibres i pel·lícules i unes cintes sense classificar haurien anat a parar a les escombraries sinó hagués estat per un venedor ambulant que tenia parada al mercat de Sant Antoni. L’olfacte del productor discogràfic, que uns mesos abans havia trobat en aquella parada el concert de Big Bill Bronzy l’any 1953 al Capsa –encara pendent de publicació–, va permetre la recuperació d’aquell document i la seva inesperada publicació. 

 

Aquest 1 de gener el Jamboree rememora tot plegat amb una vetllada que promet emocions i vivències úniques en nom del jazz i del Gran Satchmo. Ja tenim a punt la paella perquè els músics se la cruspeixin entre el primer i el segon passi.


4Comments

not simply a great and talented man, I would say that this is the foundation of jazz music, many years later, only strengthened his authority, my wife http://planetofbrides.com and I are ardent admirers of your creativity this man very much like to travel back in time and visit at his concert

Ting ganes de venir a veure el concert del dia 1, peró voldria saber qui son els All Stars, i si em podeu passar la programació. Gracies. Mary

Com per art d'encanteri, vaig sentir aquesta historia, la de la paella i la del triconcert del Windsor, mig ficat entre dos o tres programes A TODO JAZZ, en podcasts, que els pots seguir per Internet.
El locutor, fa poc ha mort, era un pou de ciencia, coneixedor del JAZZ, admirador del que es vivia a una Barcelona cosmopolita, al costat de la grisor de casa seva.
Explica, encara hi es la seva veu en Internet, l'entusisme dels assistents al Winsor, i com va esdevenir el millor concert de tota la gira europea den LOUIS AMRSTRONG ALL STARS.
I explica la descoberta de les cintes d'audio al mercat de Sant Antoni, QUE TAN BE ens la explica l'autor del texte (hi ha un dexRicardGiLIa ...) excelentment.
He tingut la sort de descobrir i sentir aquesta historia del passat. I el dia 1 no me la penso perdre en present.

TERRIFIC!
Aquest duet, hauria...és! part de l'història de la música.

Escriu un comentari