CLÁSICOS DEL RUIDO

28 April 2014 per masimas a Entrevistes CLÁSICOS DEL RUIDO

Un nou segell per a un futur ben negre.

Ves a saber per què a Barcelona sempre ha calat fort l’escena dark, tant la seva versió original més gòtica com la relacionada amb l’electrònica belga i les connexions amb la música industrial. Des d’el mític 666 al Poblenou o el Psicódromo (també al Poblenou però una mica més aprop) fins a les actuals nits The Dark Side Of The Moog i el recent blog del col.lectiu The Dark Side BCN o iniciatives com les samarretes Annexia, el rollo dark, ja sigui amb un matiç  sinistre, tremendista, nihilista o qualsevol altre, sembla que té futur a la ciutat.

La darrera aventura en aquest sentit es la del nou segell discogràfic Clásicos Del Ruido, creat per GUS, un dels nostres residents, i Der Kapitan (aka Kapi), un senyor que també té experiència posant-se darrera els plats. El seu objectiu diuen que és seleccionar joies ocultes de l’estil, tant de nous creadors tocats per l’àngel negre com de discos pretèrits oblidats o mig desconeguts que mereixin un altra oportunitat. Una oportunitat de les que només es presenten un cop a la vida perque les edicions de Clásicos Del Ruido són en vinil i portada a tot color, tal i com es feien les coses a l’època daurada (els que no us volgueu complicar la vida també disposeu de descàrregues digitals).

La primera referència del segell fa honor al seu nom: el EP Llegará Al Cielo, (CDR001) recull 3 temes (i un inèdit) que els efímers i corrosius Medio Escínico van publicar a les recopilacions del segell Star Whores a principis de segle i que, tot i la seva escassa difussió, el temps ha convertit en autèntics clàssics per als amants del synth i la dark wave. Reunir-los en un sol disco i publicar-los en condicions ha estat un acte de justícia absolutament necessari.

Per presentar-se en societat i celebrar el llençament del primer EP el passat dissabte 26 d’abril van muntar una festa al Moog on van punxar Manel ‘Sistema’ (sí, ell és un dels integrants de Medio Escínico!) i els dos jefes del segell. La festa va ser un éxit (aquí tens unes quantes fotos del sarao per si no ens creus) i el futur de Clásicos Del Ruido es presenta tenebrosament brillant. Sense deixar-se vèncer per la ressaca d’aquella nit, aquí tenim al dos capos de tot aquest tinglado per explicar-nos quatre coses.

______________________________________________________________________

Ens sembla fantàstic el nom del segell. Qué vol dir? D’on el vau treure?

Sencillament, teniem varios noms possibles a la llista, tots del estil de CDR, però cap d’ells no ens convencia del tot fins que un dia el Manel (Sistema, Medio Escínico, Neue Lärmklassiker) va deixar anar això de Clásicos Del Ruido. Ens vam mirar els tres i al moment vam pensar que era un nom amb força i que poseia l’esperit i idiosincràsia del segell, reeditar clàssics desconeguts i material nou que pensem que pot arribar a clàssic.

GUS és conegut sobre tot per punxar techno al Moog i els antecedents de Kapi confesem que no els coneixem tant. Còm se us va ocòrrer crear un segell dark? Suposo que podrieu respondre que els vostres gustos són molt amplis però en aquest cas tembé el podrieu haver fet de house o electro, per exemple. Per què en plan dark?

KAPI:

Com a Kapi sempre he estat lligat a la música en molts aspectes des de fa anys. Sóc un devorador musical i comprador compulsiu de vinils. Amb el Guille hi ha molta afinitat musical i per això ha estat molt fàcil posar-nos a la feina. Crec que fer aquest pas ha estat una cosa natural per als dos, una evolució a les nostres vides. Ho hem fet ara perque creiem que és un moment difícil però alhora interessant i excitant. Preferim l’acció que la queixa permanent. Per sort, després de molts anys escoltant música t’adones que els horitzons musicals poden ser infinits… per sort! L’adoració per aquests sons segurament té a veure amb les meves primerenques escapades a temples valencians com Espiral o Chocolate i, sense cap dubte, amb els vols a gran alçada de la ratapinyada amb el Fran Lenaers a la cabina de Spook Factory. Un gran criteri i molt ampli a l’hora d’escollir la música, per a mi, molt bona. Recordo l’intercanvi de cintes a l’època com un fet gloriós.

GUS:

Per part meva sempre he sentit predilecció pels sons foscos, però a causa de la meva activitat com a DJ la gent em relaciona amb sons electrònics mes ballables (techno / house / acid / electro / IDM). Però en realitat em considero un melòman i m’encanta la música negra i els sons 60s com la psicodèlia, entre moltes altres coses. Hem muntat un segell dark per varies raons. La principal és la nostra devoció per aquests sons, una altra ha estat el bon moment de aquesta escena i el seu revival, amb molts segells i reedicions de grans clàssics de l’estil. I també teniem interès en publicar en vinil la cançó ‘Llegará Al Cielo’ de Medio Escínico, que per a nosaltres és un himne de la seva època però que va passar despercebut per a la majoria de gent. Tot això, més alguna que altra història disparatada, ens ha dut a crear Clásicos Del Ruido.

Apart, el concepte dark és molt ampli. Qué podem esperar del segell? On estan els límits? El EP de Medio Escínico sembla una estratègia coherent però podrieu publicar alguma cosa del estil del que fa Regis, per exemple, o ja ho considereu massa techno (encara que a mi em sembla fosc com la panxa del bou)? I alguna cosa més gothic rock?

KAPI:

Clásicos Del Ruido englobarà tot l’ampli espectre de sons dark que poden anar del tecno-pop o la synth wave a música més guitarrera post-punk o sinistre, passant per l’industrial o l’EBM. I sense excloure coses més tranquiles com el drone o el dark ambient.

GUS:

O sigui que si en Regis ens dona un tema… li publicarem. Si ens agrada, que probablement sí que ens agradarà si és del Regis.

Aneu improvisant segons trobeu material digne de publicar-se o teniu un plà de futurs llençaments i ens en revelareu algun per aquí? Ens podeu donar alguna pista d’alguna futura sorpresa?

KAPI:

Tenim moltes ganes de descubrir i coneixer bandes noves que vulguin fer soroll… je je. De moment comencem amb Medio Escínico i el segon serà de Neue Lärmklassiker, el Condenado A Perder EP. El tàndem Manel Ruiz i Pepe Yeti no ha parat de treballar i d’aquí a poc podreu disfrutar d’aquestes cançons, amb un so més sintètic i contundent, proper al EBM i cantades en castellà.

GUS:

Tenim pensats alguns grups nacionals i internacionals amb els que contactar i algun amb el qual ja ho hem fet. Les 4 primeres referències estan pensades però les dues darreres encara no estan tancades. I anem rastrejant en busca de nous / antics artistes.

No sé si estareu d’acord en que el rollo dark està en un bon moment. Us atreviu a fer una anàl.lisi socio-política relacionant-ho amb el lamentable panorama general dels darrers anys?

KAPI:

És cert que ara comença a notar-se moviment en la gent més jove però crec que l’adoracio i la passió per aquests sons sempre han estat vius. La nostra anàl.lisi socio-política ha de ser irrellevant. Com a opinió personal jo diria que menys política i més música. Això sí, també li diria a la gent que es flagel.les menys i es posés a la feina i a pencar de debó. A fer coses. Que no ens prenguin la il.lusió, la irreverència, l’esperit i les ganes.

GUS:

Crec que el bon moment, com el d’altres estils que estan tenint el seu ‘revival’, és degut en part als temps que corren. El desencant general o social es converteix en passió vers allò en el que creus. I en el cas de la música la gent ha tornat a produir el que li surt de dins, pensant més en el resultat creatiu que en vendre i treure diners. També cal dir que ha passat el temps prudencial perque es pugui produir el ‘revival’

Manifesteu que esteu especialment interessats en publicar en vinil com Déu mana pero, teniu alguna posició clara sobre l’apasionant debat vinil / CD / ordinador a l’hora de punxar?

KAPI:

La única premisa que tenim és treure bona música, en la millor qualitat i el millor suport que poguem. Pel que fa al debat, per a mi no existei. Ens agrada la música. El format no ha de ser excloent. Les bones cançons són bones sempre, les escoltis on les escoltis: discoteca, bar, ordenador, radio, TV, Youtube, plataforma digital de stream, cintes, vinils, mp3 o el que ens porti el futur. Però des d’el meu punt de vista, a l’hora d’escollir el què he de comprar, el vinil no té comparació pel so, el component artístic de les portades i el tractament que se li dona al suport. No sé on vaig sentir un cop que ‘treure un vinil de la seva funda es podria comparar a treure-li les mitges a una dona, un gest d’allò més sexi i sensual’ i la veritat és que la comparació m’agrada. El contacte amb el suport ha de ser proper i càlid.

GUS:

No es pot dir millor.

Els del passat ja ens els imaginem però dieu-nos uns quants segells actuals que us agradin o inspirin per a Clásicos Del Ruido.

Seguim el camí que han obert altres. Segells que comprem i admirem podrien ser MinimalWave, Mannequin, Dark Entries, Captured Tracks, Fabrika Records, Genetic i No Em Blanc, Anna Logue, La Forme Lente i, cóm no, moltes cosetes interessants que hi ha a la península ibèrica com Doméstica, Atemporal, Anomia, ColdBeats, Burka For Everybody, Discos Humeantes...

Esteu en contacte amb algun d’aquests segells? Heu pensat en llicenciar material de fora, apart del que trobeu per aquí? O que us distribueixin les vostres refrències pel  món?

Sí, i posiblement sigui la consequència futura però de moment ens centrarem en tirar endevant les nostres primeres referències. Per a una d’elles tenim pensat treure un EP amb diversos artistes internacionals que hagi passat per alguna de les nits Dark Side Of The Moog, però encara s’ha de concretar. Per a la distribució, com és un projecte molt DIY (do it yourself / fes-t’ho tu  mateix) comptarem amb l’ajuda de Lostracks i Discos Paradiso, encara que tenim algun contacte amb alguna distribuidora de l’estil. O sigui que si podem fer arribar la nostra música més enllà de les nostres fronteres ho farem sense dubtar-ne ni un moment.

Gent amb idees clares que et porten música ben fosca.

Clásicos Del Ruido Facebook

Clásicos Del Ruido Soundcloud

 

Un nuevo sello para un futuro bien negro. 

Vaya usted a saber por qué en Barcelona siempre ha calado con intensidad la escena dark, tanto en su versión original más gótica como la relacionada con la electrónica belga y las conexiones con la música industrial. Des de el mítico 666 del Poblenou i el Psicódromo (también en el Poblenou pero más cerca) hasta las actuales noches The Dark Side Of The Moog y el reciente blog del colectivo The Dark Side BCN o iniciativas como las camisetas Annexia, el rollo dark, ya sea de matiz siniestro, tremendista, nihilista o cualquier otro, parece que tiene futuro en la ciudad.

La última aventura en este sentido es la del nuevo sello discográfico Clásicos Del Ruido, creado por GUS, uno de nuestros residentes, y Der Kapitan (aka Kapi), un señor que también posee experiencia a los platos. Su objetivo cuentan que consiste en seleccionar joyas ocultas del género, tanto de nuevos creadores tocados por el ángel negro como de discos pretéritos olvidados o medio desconocidos que merezcan otra oportunidad. Una oportunidad de las que sólo se presentan una vez en la vida porque las ediciones de Clásicos del Ruido son en vinilo y portada a todo color, tal como se hacían las cosas en la época dorada (para los que no quieran complicarse la vida también ofrecen descargas digitales).

La primera referencia del sello hace honor a su nombre: el EP Llegará Al Cielo (CDR001) recoge 3 temas (y un inédito) que los efímeros y corrosivos Medio Escínico publicaron en las recopilaciones del sello Star Whores a principios de siglo y que, a pesar de su escasa difusión, el tiempo ha convertido en auténticos clásicos para los amantes del synth y la dark wave. Reunirlos en un solo disco para publicarlos en condiciones ha supuesto un acto de justicia absolutamente necesario.

Para presentarse en sociedad y celebrar el lanzamiento de su primer EP, el pasado sábado organizaron una fiesta en el Moog en la que pincharon Manel ‘Sistema’ (¡sí, él es uno de los integrantes de Medio Escínico!) y los dos jefes del sello. La fiesta fue un éxito (aquí tienes unas cuantas fotos del sarao por si no nos crees) y el futuro de Clásicos Del Ruido se presenta tenebrosamente brillante. Sin dejarse intimidar por la resaca de esa noche, aquí tienes a los dos capos de todo este tinglado para explicarnos cuatro cosas.

_____________________________________________________________________________

Nos parece maravilloso el nombre del sello ¿Qué significa? ¿De dónde lo sacasteis?

Sencillamante teníamos varios nombres en la lista de posibles, todos del estilo de CDR, pero ninguno nos convencía del todo y un día llegó Manel (Sistema, Medio Escínico, Neue Lärmklassiker) y soltó  lo de Clásicos Del Ruido. Tras mirarnos los tres al momento pensamos que era un nombre con pegada y que reunía el espíritu  e idiosincrasia del sello, reeditar clásicos desconocidos y material nuevo que creemos que puede llegar a ser un clásico.

GUS es principalmente conocido por pinchar techno en el Moog y los antecedentes de Kapi confesamos que no los conocemos tanto ¿Cómo se os ocurrió montar un sello dark? Supongo que la respuesta sería que vuestros gustos son muy amplios pero en ese caso lo también podríais haber montado de house o electro, por ejemplo ¿Por qué en plan dark?

KAPI:

Como Kapi siempre he estado ligado a la música en varias facetas y aspectos desde hace años. Soy un devorador musical y comprador compulsivo de vinilos. Con Guille  hay mucha afinidad musical por eso todo ha sido muy fácil a la hora de ponernos manos a la obra. Creo que dar este paso ha sido algo natural para los dos, una evolución en nuestra vidas. Además lo hemos hecho ahora porque creemos que es momento difícil pero interesesante y excitante a la vez. Nos gusta la acción y no la queja permanente. Por suerte, tras años escuchando mucha música te das cuenta de que los horizontes musicales pueden ser infinitos… por suerte! La adoración por estos sonidos seguramente tenga que ver con mis prematuras  escapadas a templos valencianos como  Espiral o Chocolate y, sin duda, los altos vuelos del murciélago con Fran Lenaers desde la cabina de Spook Factory. Gran y variado criterio a la hora de elegir la música, para mi gusto, muy buena música. Recuerdo el intercambio de cintas de la época como algo glorioso.

GUS:

Por mi parte, siempre he tenido una predilección por los sonidos oscuros pero por mi faceta DJ la gente siempre me asocia con los sonidos electrónicos más bailables (techno / house / acid / electro / IDM). Pero en realidad me considero un melómano y me encanta la música negra y los sonidos 60s como la psicodelia, entre otras muchas cosas.

Lo de montar un sello dark ha sido por varias razones. La principal es nuestra devoción por estos sonidos, otra ha sido el buen momento de la escena dark y el revival de este sonido, con multiples sellos y reediciones de grandes clásicos del género. Y además teniamos en mente sacar en vinilo el tema de ‘Llegará Al Cielo’ de Medio Escínico que para nosotros es un himno de su momento pero que paso más o menos desapercibido para la mayoría de gente. Todo esto sumado con alguna que otra historia loca ha sido lo que nos ha llevado a crear Clásicos Del Ruido.

Además, lo de dark es un poco amplio ¿Qué podemos llegar a esperar del sello? ¿Dónde están vuestros límites? El EP de Medio Escínico parece una estrategia coherente pero ¿Podriais sacar algo del estilo de lo que hace Regis, por ejemplo, o ya es demasiado techno (aunque a mí me parece oscuro como la boca del lobo)? ¿E incluso algo de un proyecto más gothic rock?

KAPI:

Clasicos Del Ruido englobará todo el amplio espectro de sonidos oscuros que pueden ir desde el tecno-pop o la synth wave hasta la música más guitarrera post-punk  y siniestra, pasando por el industrial o el EBM, sin excluir cosas más tranquilas como el drone o el dark ambient. 

GUS:

O sea que si viene Regis y nos da un tema…se lo publicamos, siempre y cuando nos guste, cosa fácil viniendo de Regis.

¿Vais improvisando según encontrais algo digno de publicarse? ¿O teneis un plan de futuros lanzamientos y nos vais a desvelar alguno por aquí? ¿Nos podeis dar alguna pista de alguna futura sorpresa?

KAPI:

Estamos deseando descubrir y conocer a nuevas bandas que quieran hacer ruido…je je. De momento comenzamos con Medio Escínico, el segundo será de Neue Lärmklassiker, el Condenado A Perder EP. El tándem Manel Ruiz y Pepe Yeti no han parado de trabajar y en breve podréis disfrutar de estas canciones que tienen un sonido más sintético y contundente, cercano al EBM y cantadas en castellano. 

GUS:

Tenemos en mente a varios grupos nacionales e internacionales con los que contactar y alguno con el que ya lo hemos hecho. Las 4 primeras referencias estan pensadas pero las dos últimas aún no completamente cerradas. Y vamos rastreando en busca de nuevos / antiguos artistas.

No sé si estareis de acuerdo en que el rollo oscuro últimamente está muy en auge ¿Os atreveis a hacer un análisis socio-político relacionándolo con el lamentable panorama que pinta los últimos años? 

KAPI:

Sí que es verdad que ahora comienza a haber movimiento en la gente más joven pero creo que la adoración y la pasión por esos sonidos siempre han estado ahí. Nuestro  análisis socio-político ha de ser irrelevante. Como opinión personal diría que menos política y mas música. Eso sí, sólo decirle a la gente que menos fustigarse y que se pongan manos a la obra y a la tarea, a hacer cosas. La ilusión, la irreverencia, el espíritu y las ganas que no nos lo quitan. 

GUS:

Creo que el auge, como el de otros estilos que también estan teniendo su ‘revival’, es en parte debido a los tiempos que corremos. El desencanto general o social se convierte en pasión por aquello en lo que crees. Y en el caso de la música la gente ha vuelto a producir aquello que le sale de dentro, pensando más en el resultado de lo creado que en venderlo y sacar dinero. También hay que decir que ha pasado el tiempo prudencial para que se de dicho ‘revival’.

Teneis especial interés en publicar en vinilo como Dios manda ¿Pero teneis alguna posición clara respecto al apasionante debate vinilo / CD / ordenador a la hora de pinchar?

KAPI:

La única premisa que tenemos es sacar buena música, en la mejor calidad y en el mejor soporte que podamos. Sobre el debate, para mí no lo hay. Nos gusta la música. El formato no ha de ser excluyente. Las buenas canciones son canciones buenas siempre, indiferentemente de donde la escuches: discoteca, bar, ordenador, radio, TV. Youtube, plataforma digital de stream, cintas, vinilos, mp3 o lo que venga en un futuro. Aunque desde mi punto de vista a la hora de elegir algo para comprar el vinilo no tiene comparación por sonido, por el componente artístico de las portadas y el trato que uno le da al soporte. No sé dónde oí una vez que ‘sacar un vinilo de su funda se podía comparar a quitarle las medias a una mujer, un gesto de lo mas sexi y sensual’ y la verdad esa comparación me gusta, el contacto con el soporte ha de ser cercano y cálido.

GUS:

No se puede decir mejor.

Los del pasado ya nos los imaginamos pero decidnos unos cuantos sellos de ahora que os gusten o inspiren para Clásicos Del Ruido.

Seguimos la vía que otros han empazado a abrir. Sellos que compramos y admiramos podrían ser MinimalWave, Mannequin, Dark Entries, Captured Tracks, Fabrika Records, Genetic i No Em Blanc, Anna Logue, La Forme Lente y, cómo no, muchas cositas interesante que hay por la península ibérica como Doméstica, Atemporal, Anomia, ColdBeats, Burka For Everybody, Discos Humeantes...

¿Estais en contacto con alguno de estos sellos? ¿Habeis pensado en licenciar algo de fuera además de lo que encontrais por aquí? ¿O de que os distribuyan vuestras referencias por el ancho mundo?

Sí y posiblemente sea la consecuencia futura pero de momento vamos a centrarnos en sacar adelante estas primeras referencias. Para una de ellas tenemos pensado sacar un EP de varios artistas internacionales que hayan pasado por alguna de las noches Dark Side Of The Moog pero aún está por concretar. En cuanto a la distribución, como el proyecto es muy DIY (do it yourself / hazlo tu mismo) contaremos con la ayuda de Lostracks y Discos Paradiso, aunque tenemos algún contacto con alguna distribuidora del género. Vamos, que si podemos hacer llegar nuestra música fuera de nuestras fronteras lo haremos sin dudarlo.

Gente con las ideas claras para proporcionarte música muy oscura.

Clásicos Del Ruido Facebook

Clásicos Del Ruido Soundcloud

 

Albert Margelí, Abril 2014.