LA PAELLA QUE VA CONVÈNCER EL GRAN SATCHMO

22 December 2015 per masimas a Notícies LA PAELLA QUE VA CONVÈNCER EL GRAN SATCHMO

El Jamboree celebra els 60 anys del primer concert de Louis Armstrong a Barcelona.

El Jamboree vol començar el 2016 de la millor manera possible tot rememorant el 60 aniversari del primer concert de Louis Armstrong a Barcelona. Per aquest motiu l’1 de gener el soterrani de la Plaça Reial acollirà en sessió doble (a les 20h i a les 22h) la proposta que el sextet JAZZCARE ALL STARS ha preparat especialment per a l’ocasió.

El 23 de desembre de 1955, va ser una data històrica per a Barcelona. Aquell dia el Hot Club i el Club 49 van aconseguir fer pujar a l’escenari del Windsor al gran Louis Armstrong i els seus All Stars. Una fita que va il·luminar de forma impensable l’atmosfera grisa i sinistra d’una ciutat i un país sotmès al jou de la dictadura franquista. El gran ‘Satchmo’ havia d’actuar a la ciutat dos dies en doble sessió, però l’avió que el portava de Roma no va poder enlairar-se degut a l’espessor de la boira i la primera tongada de concerts es va haver de sospendre. Quan finalment Armstrong va aterrar al Prat el seu mànager va anunciar que faria tres passis en un dia, però el trompetista no semblava estar-hi massa d’acord.

Arribada l’hora del primer concert i amb la sala plena a vessar, Armstrong i els seus van buidar el pap en un primer passi que ningú dels allà presents mai més oblidaria. Però això només era el començament d’una llarga vetllada que es completaria amb els tres passis promesos pel mànager i acabaria amb un Satchmo exultant. El secret? Al final d’aquell primer passi els van servir una paella que va fer les delícies tant del propi Armstrong com dels músics de la seva banda. Tant és així que després del tercer passi la festa va seguir al Windsor amb el públic llençant les gavardines i els barrets a l’aire i el trompetista lluint el millor dels seus somriures. 

La sorpresa va arribar cinquanta anys després quan el productor discogràfic Jordi Pujol Baulenas (Fresh Sound Records) va treure al mercat el disc amb la gravació d’aquella nit memorable. Joan Antoni Arañó, un antic membre del Hot Club, havia mort poc abans, i la seva familia va buidar el pis del carrer Llúria. Van aconseguir vendre llibres i pel·lícules i unes cintes sense classificar haurien anat a parar a les escombraries sinó hagués estat per un venedor ambulant que tenia parada al mercat de Sant Antoni. L’olfacte del productor discogràfic, que uns mesos abans havia trobat en aquella parada el concert de Big Bill Bronzy l’any 1953 al Capsa –encara pendent de publicació–, va permetre la recuperació d’aquell document i la seva inesperada publicació. 

 

Aquest 1 de gener el Jamboree rememora tot plegat amb una vetllada que promet emocions i vivències úniques en nom del jazz i del Gran Satchmo. Ja tenim a punt la paella perquè els músics se la cruspeixin entre el primer i el segon passi.