LES VEUS DELS CAMPS DEL SILENCI a Barcelona

Agenda completa

Les veus dels camps del silenci

LES VEUS DELS CAMPS DEL SILENCI

Música als camps de concentració durant la segona guerra mundial

15€ Taquilla
Web
Dissabte 10 Novembre 2012
Components

Òscar Boada, director.

Cor Vivaldi

 

Il.lustracions : Carme Solé Vendrell

Narradora: Elisabet Egea

Percussions de Barcelona

Arnau Farré, orgue

Josep Buforn i Andreu Gallen, pianos

Descripció

Pot la música vèncer la por, la fam,la desesperació, el terror? Dit d’una altra manera, podem pensar en música quan el que ens  manca és el més essencial? La resposta la tenim en aquestes peces, originals de la poetessa  i música amateur Ilse Weber que escrigué als nens malalts del camp de concentració de Terezin i que ella mateixa, acompanyada d’una guitarra, els cantava per tal de consolar-los. I si les peces d’Ilse Weber estaven pensades per donar conhort als nens malalts, les peces orquestrals  arranjades per Norah Chambers i Margareth Dryburgh, que veieren la llum al camp de concentració de Palembang, Sumatra, responen a la idea de no perdre la dignitat com a col•lectiu. Dryburgh, una missionera presbiteriana dotada d’una increïble memòria va  decidir associar els seus records musicals amb Norah Chambers, graduada  a la Royal Academy de Londres, amb l’objectiu de fundar una “orquestra vocal” que interpretés temes instrumentals i que mantingués esperançada la població reclusa. Naturalment, no hi havia ni llibres ni partitures ni instruments, però el que Margareth Dryburgh no recordava, ho feia Chambers. Així, d’aquesta manera, ambdues dones van aconseguir escriure diversos arranjaments de peces instrumentals de Chopin, Ravel, Dvorak, Schubert, Tchaikovsky  que foren assajats posteriorment  per l’orquestra de veus fins que estigueren preparades per donar el primer concert, el 27 de desembre de 1943. Massa febles per cantar dretes, les  vocalistes seien en petits tamborets. En sonar els primers acords del Largo de la simfonia del Nou Món de Dvorak, moltes de les presoneres no van poder evitar les llàgrimes: qui podia esperar aquella dosi de bellesa en un lloc com aquell? La música els va renovar el seu sentit de dignitat humana i els va impulsar a seguir lluitant.

La segona part del concert, per la seva banda, aporta dues obres extraordinàries d’un dels més grans compositors del nostre temps: Benjamin Britten.

La primera d’elles, escrita originàriament per a veus masculines,  The balad of Little Musgrave, fou escrita pel compositor per als soldats  britànics que es trobaven presoners al camp de presoners Oflag VII a Eichstät, Baviera. Basada en una antiga llegenda, descriu amb una punta d’humor molt àcid  i anglès,una típica i descarada història de “banyes” amb, com no pot ser d’altra manera,  final luctuós inclòs.

Per la seva  banda Children’s Crusade, que pren la seva idea argumental de la famosa Croada dels nens durant la conquesta de Terra Santa és una col•laboració del dramaturg alemany Bertolt Brecht amb un text terriblement dramàtic, que descriu l’aventura viscuda per un grup de nens a Polònia en ple hivern, tot cercant el camí cap a casa que els durà, de manera indefectible cap a la mort. L’obra, de les darreres de Britten, amb molta influència de  música  tradicional japonesa que el compositor admirava especialment,  no atorga cap concessió a l’oient i és, com el seu text, d’una duresa extrema. En aquesta ocasió, la podrem escoltar juntament amb les il•lustracions realitzades per Carme Solé Vendrell per al llibre La Croada dels Nens de Bertolt Brecht ,en versió de Jaume Escala. Per aquest llibre li fou atorgat a Carme Solé el Premi nacional de còmic 2011.

Quatre cançons d´Ilse Weber arr. Sharon Monis
Wiegala 
Und der Regen rinnt ( I cau la pluja) 
Ukolébavka ( Cançó de bressol) 
Wiegenlied (Cançó de bressol)
To a wild rose E. Macdowel ( 1860-1908) Arr. M.Dryburgh i N.Chambers
Jesus bleibet meine Freude J. S. Bach ( 1685-1750) Arr. M.Dryburgh i N.Chambers
Largo ( de la simfonia nº8 de Dvorak) Arr. Norah Chambers
Londonderry Air Popular Irlandesa Arr. Norah Chambers
Bolero Maurice Ravel ( 1875-1937) Arr. Pilar Paredes, sobre una idea original de N. Chambers)
The Balad of Little Musgrave Benjamin Britten (1913-1976)
Children’s crusade Benjamin Britten-Bertolt Brecht
A la xarxa

http://www.corvivaldi.org/cat/

Sala:
Auditori AXA

Av. Diagonal, 547
08029 Barcelona 
Tel. 93 453 65 59 
Mòbil: 699 44 34 54
corvivaldi@ipsi.cat 

Agenda completa

HALLS AND CONCERTS FROM MASIMAS
  • Jamboree Jazz CLub Barcelona
  • Moog Electronic Dancing Club Barcelona
  • Tarantos - Espectacles Flamenco Barcelona
  • Tarantos Club - Sessions de Indie, Pop, Rock Barcelona
  • Jamboree Dance Club Barcelona
  • Fundació Mas i Mas - Concerts de música clàssica a Barcelona
Logo Grup Mas i Mas

Contacta | Informació legal | Política de privacitat

© 2019 Grup Mas i Mas,tots els drets reservats