HISTÒRIA

 

 

La música necessita un espai adequat per interpretar-se. No podríem parlar de Barcelona com una de les capitals mundials de l’òpera sense el Gran Teatre del Liceu; ni tampoc haguéssim pogut escoltar des de fa cent anys el repertori simfònic i coral sense el Palau de la Música Catalana, i no podríem equiparar l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’OBC, a la resta d’orquestres del món sense una seu com L’Auditori. Qualsevol estil de música necessita el seu propi espai. 

Per això, la Fundació Mas i Mas, aprofitant l’experiència del Grup Mas i Mas en la programació de jazz i de flamenc a locals com La Boîte, Jamboree i Tarantos, vol recuperar i promoure el concert de cambra, en el seu sentit estricte, el d’espai petit i amb públic reduït, el que es feia antigament als salons de l’aristocràcia europea i permetia el contacte més proper i directe entre l’intèrpret i l’oient. 

La música de cambra ha estat sempre, al llarg de la història, el punt de partida dels grans intèrprets i dels grans compositors per a desenvolupar la seva capacitat artística i per a comunicar-se amb el públic. Durant el segle XX, s’ha tendit a espais més grans i a concerts multitudinaris i s’ha perdut, en certa manera, aquella vivència del concert a distància curta que alimentava de músics i de públic les sales per a més de 1.000 persones. 

Per aquesta raó, la Fundació Mas i Mas creu necessari potenciar la música de cambra i aquest contacte més directe entre el creador, l’intèrpret i l’oient. I ho fa amb una fórmula nova per a adequar-se al ritme del nostre temps: amb concerts de mitja hora que s’ofereixen a diversos passis al dia amb una entrada a preus populars, pensats per a poder-se adaptar a la intensitat de la nostra vida quotidiana i per arribar a la màxima quantitat de públic. 

Es tracta, en definitiva, d’un projecte que tot i que estigui impulsat per la Fundació Mas i Mas, ens pertany a tots, perquè està íntimament relacionat amb el nostre patrimoni musical, que és la base de tota cultura. 

 

JOAN MAS

President

 

Història breu

 

Després de l’èxit sense precedents dels “30 Minuts de Música a La Pedrera de Caixa Catalunya”, la Fundació Mas i Mas va decidir obrir un nou espai per a la interpretació de la música de cambra en la seva seu del carrer Marià Cubí, 199.

Un espai per a 50 persones que va permetre escoltar i contemplar a molt poca distància l’actuació de músics que resideixen en el nostre país i que tenen molt poques facilitats per accedir a les grans sales de concerts o divulgar el repertori per a instrument sol o duo.

El dia 1 de gener de 2008, a les 18.00, 19.00 i 20.00 hores, es van oferir els primers concerts de la Sala Mas i Mas, que va tenir el privilegi de comptar amb un dels intèrprets més prestigiosos del nostre país, el flautista Vicens Prat, flauta solista de l’Orquestra Simfònica de París.

Des de llavors i fins el juny de 2009, la Sala Mas i Mas va programar tres concerts de mitja hora tots els dies de la setmana, pels quals van passar més de 220 músics entre ells cal destacar la trompetista Mireia Farrés, el clarinetista Josep Fuster, ambdós solistes de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya; el pianista i compositor, Albert Guinovart; el violoncel·lista Pau Codina, el duo Curbelo, la violinista Helena Satué o el pianista Alfredo Armero, entre molts altres. També es va comptar amb el concert extraordinari per invitació que va oferir el gran pianista rus Alexei Volodin gràcies a la gentilesa del cicle de concerts Ibercàmera.

En un any, la Sala Mas i Mas va acollir: 

•    390 concerts

•    220 músics

•    18.500 persones 

 

Projecció de la música

 

La Fundació Mas i Mas promou el mecenatge per a difondre el patrimoni musical i els intèrprets del nostre país. 

La Fundació Mas i Mas va presentar la integral per a violoncel i piano de Gaspar Cassadó (Barcelona, 1897-1966), una de les figures més internacionals del nostre patrimoni musical pel seu gran prestigi com a solista i com a compositor. En la faceta d’intèrpret, fou deixeble directe de Pau Casals i va actuar amb les millors orquestres i en les millors sales del món. Com a compositor, va crear obres com Requiebros o Sonata nello stilo antico spagnuolo que formen part del repertori universal per a violoncel. El violoncel·lista basc Iñaki Etxepare i la pianista Ludovica Mosca van interpretar tres programes diferents (els dies 19 i 20 de maig de 2008 el primer;  2 i 3 de juny el segon, i 9 i 10 de juny el tercer) amb aquesta integral de les obres per a violoncel i piano de Gaspar Cassadó.  

Es va tractar d’una iniciativa organitzada per la Fundació Mas i Mas i promoguda pel Sr. José Antonio Pons Rivière, padrí de la Fundació, que va tenir per objectiu:

•    difondre el nostre patrimoni musical

•    promocionar els artistes del nostre país 

•    incentivar el mecenatge privat a través de la Fundació 

 

La Fundació Mas i Mas col·labora

 

El cor Vivaldi a l'Auditori de Barcelona

La Fundació Mas i Mas ha produït les temporades 2008 i 2009 a L’Auditori de Barcelona del Cor Vivaldi “Petits Cantors de Catalunya”, creat el 1989 i dirigit per Òscar Boada. Quatre concerts per temporada han ofert obres d’encàrrec de compositors del nostre país i recuperat peces com El cant de les estrelles d’Enric Granados.

IX Cicle Nous Repertoris - Música XXI

La Fundació Mas i Mas ha col·laborat en la promoció de la novena edició del cicle Nous Repertoris – Música XXI, organitzada pel Gremi d’Editors de Música de Catalunya i Joventuts Musicals de Barcelona, que programen concerts durant els mesos de maig i juny en la seu de l’SGAE de Barcelona i en el foyer del Gran Teatre del Liceu per a divulgar l’obra dels compositors del segle XX i dels nostres dies amb la participació d’intèrprets de prestigi com els solistes de l’OBC o l’Orquestra de l’Acadèmia del Liceu.

Concurs internacional de piano Maria Canals a la Sala Mas i Mas

La Fundació Mas i Mas va organitzar a la sala del carrer Marià Cubí, entre el 13 i el 18 de maig de 2008, i entre el 13 i 28 de març de 2009, concerts amb els concursants del Premi Internacional de Piano Maria Canals, en les seves 54ª i 55º edicions, respectivament. 

A més a més, a banda d’acollir aquestes eliminatòries, també va oferir un concert final per invitació amb els guanyadors del primer premi de cada edició. El 18 de maig de 2008 va ser el torn de la jove croata Martina Filjak, concert que va comptar amb la presència de l’Excel·lentíssim Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i amb els organitzadors del Concurs Maria Canals, Sra. Mariona Carulla i Sr. Jordi Vivancos. El dia 23 de març de 2009, la sala va oferir l’actuació del guanyador de la present edició, el jove Vestard Shimkus, de Letònia. 

 

La Fundació Mas i Mas expandeix les seves fronteres

 

30 minuts de música a Lleida

La proposta dels 30 Minuts de Música ha intentat anar més enllà de les fronteres barcelonines. Per això, l’octubre de 2008 es va exportar el projecte a la capital del Segrià. El primer concert es va celebrar el 25 d’octubre al Museu de Lleida, protagonitzat per Marcelo Mercadante i Gustavo Battaglia, dos mestres del tango. Més tard, els dies 8 i 22 de novembre, es van organitzar dues actuacions més, amb Lito Iglesias, d’una banda, i Núria Vilà i Sergi Vicente, d’una altra. 

30 minuts de música al Taller Cuixart Palafrugell

Seguint amb l’objectiu de fer arrelar aquesta proposta a altres poblacions catalanes i aconseguir, d’aquesta manera, que la música de cambra guanyi el reconeixement que es mereix, la Fundació Mas i Mas va iniciar una col·laboració amb l’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Cuixart per organitzar un cicle de concerts de 30 minuts al Taller del pintor Modest Cuixart. Aquest artista era un gran amant de la música. Compartia la passió per a Wagner amb els seus companys del Dau al Set -Brossa, Ponç, Tàpies i Puig; va ser un dels primers en escoltar les composicions de Schönberg al nostre país o del seu amic Juan Eduardo Cirlot; feia descobrir a Barcelona les cançons de Kurt Weil amb textos de Bertolt Brecht, que va deixar plasmades en diverses obres; compartia tertúlia amb Frederic Mompou i Manuel Valls a Calella i convertia el seu estudi de Palafrugell en una sala de cambra on organitzava concerts d’homenatge als seus amics Xavier Montsalvatge i Xavier Turull. Amb aquest cicle de 4 concerts –que es van celebrarar els dies 18 d’abril i 2, 16 i 30 de maig de 2009– vam tenir una ocasió única per a descobrir l'espai d'aquest artista i gaudir-lo tot escoltant la música de Mozart, Chopin o Granados interpretada per grans músics del nostre país.

 

HALLS AND CONCERTS FROM MASIMAS
  • Jamboree Jazz CLub Barcelona
  • Moog Electronic Dancing Club Barcelona
  • Tarantos - Espectacles Flamenco Barcelona
  • Tarantos Club - Sessions de Indie, Pop, Rock Barcelona
  • Jamboree Dance Club Barcelona
  • Fundació Mas i Mas - Concerts de música clàssica a Barcelona
Logo Grup Mas i Mas

Contacta | Informació legal | Política de privacitat

© 2019 Grup Mas i Mas,tots els drets reservats