HISTÒRIA

Mig segle, dos passis diaris, 365 cops l’any. Pocs clubs de jazz, i en general poques sales de música en viu, poden presentar un currículum com el Jamboree, un espai, una institució, que forma part del patrimoni cultural de Barcelona; de la cultura viva d’una metròpoli dinàmica, inquieta, cosmopolita i oberta al món; un dinamisme musical fruit d’iniciatives com aquesta petita gran cava de jazz de la Plaça Reial, per on han passat llegendes mundials de totes les èpoques del jazz, on s’hi han format generacions senceres de músics locals que avui triomfen als cinc continents.

Jamboree és avui un dels pocs equipaments culturals i d’oci del país amb una estructura professional com per oferir jazz de qualitat en viu. Ens avalen milers de sessions de jazz en directe, milions d’entrades venudes i rius de tinta abocats en centenars de publicacions del tot el món dedicats a aquest club. Ens acredita el recolzament unànime del sector arreu d’Espanya, l’interès de programadors de tot el món per dur els seus artistes al nostre escenari, el somni de molts músics joves de fer carrera entre els murs del Jamboree.

Cinquanta anys d’història de la música, la societat i la cultura d’una ciutat, Barcelona, que enguany ha reconegut la tasca del Jamboree atorgant-nos el seu consistori la Medalla d’Or de la Ciutat. Un honor que  també pertoca a la feina d’una empresa, Mas i Mas, responsable de mantenir viva la flama del jazz en aquest racó consagrat a la música en directe.

Us presentem doncs, un club de referència des de l’any 1960.  

Obert a totes les escoles possibles del jazz

Fidel a la voluntat de ser un club de referència, obert a totes les escoles possibles del jazz i, per tant, a tots els seguidors d’aquest gènere centenari –que cada cop en són més a Barcelona-, Mas i Mas presenta cada mes una programació heterogènia amb el bo i millor del jazz nacional i internacional. Sota la direcció de Pere Pons, es procura realitzar una selecció de músics catalans (un 60 % del total de la programació mensual), de la resta d’Europa (un 20 %) i dels Estats Units (un 20 %). Entre els artistes de casa, cal remarcar la presència equilibrada d’intèrprets consolidats, de glòries del nostre jazz i de joves promeses. Sobretot el Jamboree és un escenari on és possible descobrir el que es cou tant entre les noves generacions com entre els artistes més coneguts. Un laboratori a través del qual l’aficionat pot anar seguint l’actualitat dels nostres artistes.

Pel que fa a la programació internacional, cal esmentar la presència d’artistes nord-americans de primera fila, reconeguts per la premsa nacional i internacional i que acostumen a copsar l’interès de nombrosos aficionats.

Jazz nacional i internacional

El Jamboree també presenta a figures emergents de l’altra banda de l’Atlàntic, sovint poc conegudes a casa nostra però que atreuen al seguidor gràcies al prestigi històric de la sala. Mas i Mas pretén donar cobertura al jazz que es practica a la resta del continent europeu, a països com França, Gran Bretanya, Itàlia, Països Baixos o Alemanya, contribuint d’aquesta manera a elevar el coneixement d’un conjunt d’escenes per desgracia poc difoses a Espanya. La cava de la Plaça Reial no només és coneguda per combinar de forma harmònica la programació d’artistes locals i forans, sinó també per mostrar un ventall d’estils que van de l’avantguarda al dixieland, passant pel bop, la fusió, el jazz vocal, el mainstream, el nu-jazz, el tango-jazz, el jazz flamenc o el latin jazz, sense deixar de banda altres gèneres d’arrel afroamericana com el blues i el gospel.

Entre les convocatòries fixes del club cal destacar la presència cada primer dimarts de mes d’un grup de tango jazz. El darrer dimecres de cada mes és el torn de la Big Acoustic band (B.a.b.), la big band resident de la sala –l’única d’aquestes característiques a Catalunya–, dirigida per Alfons Carrascosa. Fora de la programació mensual cal parlar del Concurs de Jazz de Barcelona, que cada estiu reuneix durant tres nits a aspirants de tota Espanya disposats a coronar-se com la gran promesa de la temporada, i la celebració de sessions específiques com el concert de fi de curs de la secció de jazz del Conservatori del Liceu. Durant la celebració del Mas i Mas Festival, el Jamboree esdevé uns dels epicentres del certamen, amb un cartell ambiciós en què hi figuren estrelles nacionals i internacionals de primer ordre.

De les darreres temporades destaquen les actuacions de Jerry Bergonzi, The Fringe, Mina Agossi, Freedom Jazz Quintet, Brian Auger, Jesse Davis, Dick Oats, Yarom Herman, Nasheet Waits, Christian Scott, Al Foster, Kurt Rosenwinkel, Mark Turner,  Jordi Rossy, Perico Sambeat, Horacio Fumero, Albert Bover, Gorka Benítez o Giulia Valle, entre molts d’altres. 

Una medalla d’or

El dia 2 de febrer de 2010, el Jamboree va rebre un important reconeixement a la seva llarga vida dedicada al jazz. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va entregar a Mas i Mas la Medalla d’Or al Mèrit Artístic per la gestió del club de la plaça Reial, destacant la rellevància d’una programació diària que posa a disposició dels músics de la ciutat i dels artistes internacionals un altaveu immillorable per experimentar amb el públic.

També va valorar molt positivament la contribució del Jamboree per col·locar Barcelona en el circuit de ciutats que dia a dia fan avançar el món del jazz, gràcies a una programació d’alt nivell en què hi ha des de propostes més tradicionals fins a fusions amb altres gèneres i apostes innovadores com les WTF Jam Sessions.

Aquest guardó s’ha sumat a altres premis rebuts pel Jamboree durant la seva  llarga història. Així, el 1994 l’Associació de Músics de Jazz de Catalunya i l’SGAE van nomenar-lo millor club de jazz per la seva tasca en favor de la música de qualitat. En aquest sentit, el Jamboree va rebre el 1996 el premi Altaveu per la millor programació de l’any.

 

NOCES D'OR

 

Amb voluntat de rememorar els moments més gloriosos d’aquesta sala, indefectiblement units a l’evolució del jazz de les darreres dècades, Mas i Mas ha proposat un programa específic centrat en els següents aspectes:

Tributs

Un seguit de bandes creades per a l’ocasió tributaran la memòria de grans del jazz relacionats directa o indirectament amb la sala. Així, l’any 2010 engegarà amb una banda ad-hoc, conformada per valors emergents del nostre jazz –Julián Sánchez, Paco Weht i Ramon Prats, entre d’altres–, que rememorarà l’enregistrament històric d’Ornette Coleman Free Jazz, del que precisament s’acompleixen 50 anys el 2010. Un dels millors saxofonistes de l’actual escena del latin jazz, Jimmy Jenks, serà l’encarregat d’homenatjar al contrabaixista Cachaíto López (2-I). Cinc dies més tard, el baterista Julian Vaughan emularà el rei dels timbals Elvin Jones (7-I), mentre que els artistes Horacio Fumero (14-I) i Pierre Boussaguet amb Ignasi Terraza (15-I) ens recordaran l’obra del català universal Tete Montoliu.

Un saxofonista de bandera, Abdu Salim, passarà revista al llegat del llegendari John Coltrane (22 i 23-I) i un no menys històric guitarrista, Philip Catherine, explorarà el llegat de Lou Bennett (29 i 30-I). El jazz clàssic també estarà representat en aquesta tanda d’homenatges amb el record del clarinetista Artie Shaw, quan s’acompleix el centenari del seu naixement. Serà a les mans del també clarinetista Oriol Romaní, (4-II).

Superbandes

Tres superbandes úniques, integrades per músics nacionals de reconegut prestigi, oferiran algunes de les sessions més esperades d’aquest aniversari. Una d’aquestes, The Jamboree All Stars, amb Perico Sambeat, Llibert Fortuny, Albert Bover, Masa Kamaguchi i Marc Miralta, serà l’encarregada de posar música a la celebració oficial de l’aniversari del Jamboree, el 9 de gener del 2010, a les 20 h. Una altra agrupació, Fresh Sound All Stars (20-I), amb Carme Canela, Gorka Benítez, Benet Palet, Masa Kamaguchi i David Xirgu, reunirà el bo i millor dels artistes nacionals del reconegut segell discogràfic Fresh Sound, punta de llança de la renovació del jazz català durant els anys 90. Finalment, un grup específic, format per Francesc Burrull, Josep Maria Farràs, Federico Mazzanti, Joan Albert, Adrià Font i Dimitri Skidanov, The Jamboree Gold Stars (18-II), posarà en escena una selecció dels jazmen clàssics més respectats del país, alguns dels quals varen actuar durant la primera etapa del Jamboree.

Retorns

A més de trompetistes com Benet Palet, l’aniversari del Jamboree preveu el retorn a escena de bandes desaparegudes que en el seu temps van remoure l’escena barcelonina. És el cas del trio del blues Txell Sust & August Tharrats Blues Trio (10-I), del també blueser Steve de Swardt (31-I) o del grup de funk i jazz fusió Estamos Reunidas (11-II) que uneix a dues de les veus meus preuades del jazz barceloní: Carme Canela i Laura Simó. 

Estrelles internacionals

Entre altres tòtems del jazz internacional, visitaran la sala el boper de Nova Orleáns Jesse Davis (5-II), deixeble de Wynton Marsalis, la jovenísima Melissa Aldana (12-II), la darrera sensació de la prestigiosa escola de jazz Berklee College of Music, l’escandinau Kari Ikonen (13-II), protagonista d’una de les escenes més avantguardistes del jazz europeu, l’alemany Robert Menzel (24-II), tot un prestidigitador del saxo, i, sobretot, el rei del bop i de l’smoth jazz Donald Harrison (26 i 27-II), actualment un dels saxos més sol·licitats de la ciutat dels gratacels.

La programació especial en motiu del 50 aniversari del Jamboree també reservarà un lloc a jazzistes consolidats del país, com Marc Ayza, Giulia Valle, Jordi Matas, Gorka Benítez o Cristina Vilallonga, així com a nous valors en alça, com Marco Mezquida i Celeste Alías. Un prodigi de la trompeta, Fèlix Rossy, actuarà en companyia del seu pare, Jordi Rossy, en un concert especial per recaptar fons per un documental sobre la relació entre l’escena de Nova York i  Barcelona (6-II). Entre les sorpreses del cartell hi ha la presència per primer cop del trio de flamenc-jazz-fusió Benavent-Di Geraldo-Pardo (20-II), un supergrup conformat per tres dels pioners d’aquest gènere.

En els mesos següents està prevista la visita de Roy Haynes, Ronald Baker, Kenny Garrett i Ravi Coltrane.

Història

Barcelona té l’honor de ser la porta d’entrada del jazz a Espanya. No en va, els experts situen les primeres sessions de jazz al 1920, al Teatre Principal de la Rambla. El gènere afromericà va comptar des de començaments dels anys 20 amb una important legió de seguidors a la ciutat comtal i, malgrat els entrebancs d’èpoques tant convulses com la Guerra Civil, va sobreviure gràcies a la iniciativa incansable d’heroics aficionats. Durant la postguerra, i malgrat les dificultats del franquisme, van sorgir iniciatives com el Hot Club o el Jubilée Jazz Club que van portar a la ciutat a artistes de renom i van servir de plataforma als músics locals interessats en el jazz. Precisament, l’activitat fervent del  Jubilée a finals de la dècada dels 50 va ser el motiu de l’obertura del Jamboree. 

Un club de referència

A començaments del 1960, l’empresari Joan Rosselló convertia el bar Brindis, situat al número 17 de la plaça Reial, en una cava de jazz que va anomenar Jamboree, un mot en zulú adoptat pel moviment boyscout que significa “reunió de tribus”, proposat pel crític Javier Coma. La sala Jamboree va néixer per donar cabuda a les sessions del Jubilée Jazz Club, una entitat pionera en la difusió del jazz llavors més atrevit a Barcelona, i va ser inaugurada oficialment el dissabte 9 de gener del 1960, a les 6 de la tarda, amb un quintet liderat pel pianista Tete Montoliu amb Antonio Vidal (contrabaix), Perry Robinson (clarinet), Vicho Vicencio (saxo tenor) i Chip Collins (bateria). D’aleshores fins el 1968, any en què va tancar les seves portes, la sala barcelonina va aconseguir posar la capital catalana en el circuit de gires de les grans estrelles del jazz internacional. Si en un principi va subsistir com un club on es podien escoltar discos de jazz i s’organitzaven xerrades a l’entorn d’aquest gènere, aviat va esdevenir una parada obligatòria en les tournés de músics nord-americans de primera categoria, que venien procedents dels clubs més emblemàtics de Londres, París, Roma o Berlín.


Figures com Bill Coleman, Kenny Drew, Chet Baker, Ponny Poindexter, Art Farmer, Lou Bennet, Stéphan Grappelli, Kenny Clarke, Ornette Coleman o Dexter Gordon van pujar a l’escenari del club o en auditoris més grans, per iniciativa dels responsables del Jamboree. Un d’aquests concerts més sonats va ser el que van protagonitzar Ella Fitzgerald i Duke Ellington al Palau de la Música, el 25 de gener del 1966, en motiu del sisè aniversari de la sala. En una altra ocasió, el saxofonista Albert Ayler va participar en una jam session quan encara era un músic desconegut. Històrics del jazz català com Francesc Miralles, Enric Ponsa, Josep Farreres, Pere Ferré, Francesc Burrull, Salvador Font “Mantequilla” o el propi Tete Montoliu van iniciar la seva carrera a les taules del Jamboree, on compartien espai amb músics estrangers residents –la cantant Gloria Stewart, per exemple- o de pas per la ciutat comtal. No en va, l’empresari Rosselló va promoure la creació de bandes com els Jazz Brothers o els Jamboree Jazz Stars i de jam sessions antològiques que atreien a aficionats de tot el país i que van fer del Jamboree “el millor club de jazz d’Espanya”, segons deia un dels seus cartells publicitaris.

El Jamboree no només va contribuir de forma decisiva a elevar el nivell de l’escena jazzística de Barcelona, sinó que també va dinamitzar l’oferta cultural de la Plaça Reial i del seu entorn, i va ser un punt de trobada de crítics com Javier Coma i Albert Mallofré o del periodista Joan de Sagarra. En diverses ocasions, la ràdio va enregistrar algunes de les seves sessions. Artistes, futurs intel·lectuals i, fins i tot, liceistes coincidien al club barceloní convertint-lo en un dels indrets culturalment més actius de la ciutat. L’embranzida, però, de locals com Bocaccio i el progressiu decreixement de l’interès del jazz, en benefici de les sessions de flamenc que s’oferien al veí Tarantos, van provocar el tancament de la sala el 1968. Enrere quedava l’experiència d’haver bastit per primer cop un club de jazz a l’alçada dels millors locals del gènere d’Europa, d’haver llaurat el camí per a fer de Barcelona una de les ciutats amb una escena jazzística més dinàmica del Vell Continent. 

Nous temps, nous músics, noves experiències

El 1992, en plena febre olímpica, l’advocat Javier Cámara va adquirir el local que ocupava el Jamboree amb la intenció de reobrir-lo com a cava de jazz. Dit i fet, el 23 de juliol d’aquell mateix any començava la segona època del Jamboree, amb l’empresari Joan Tordera –propietari de la llegendària Cova del Drac- com a programador. Entre les primeres fites de la nova època cal destacar l’actuació del combo alemany Embryo o la d’un joveníssim Jordi Rossy, arribat dels Estats Units després de quedar finalista del prestigiós Premi Thelonious Monk. Els entrebancs econòmics, però, van forçar els seus propietaris a vendre’s el local nou mesos més tard. El maig del 1993 el Grup Mas i Mas va adquirir la propietat del local.

Amb una filosofia heretada dels temps en què una mateixa sessió de jazz es completava amb una estona de ball, Mas i Mas va posar en marxa una proposta basada en la celebració diària d’un concert i, posteriorment, d’una sessió de ball a les mans dels millors discjòqueis de música negra de la ciutat. La fórmula, batejada com a Jazz & Dance, va servir per acostar el jazz a les generacions més joves i va permetre cobrir una part important de les despeses del local. Amb una política basada en oferir dos passis a preus populars -1.200 ptes amb consumició inclosa-, Jamboree va posar el seu escenari al servei dels artistes més emergents del jazz barceloní; músics que es tutejaven amb les joves promeses d’una escena novaiorquesa en plena ebullició. D’aquesta manera, un pianista com l’avui reputat Brad Mehldau va enregistrar un dels seus primers discos a la cava de la Plaça Reial en companyia dels llavors joveníssims Perico Sambeat, Jordi Rossy i Mario Rossy. Jamboree era la casa dels jazzmen més prometedors del panorama nacional, però també d’històrics com Ricard Roda, Tete Montoliu, Francesc Burrull o Lou Bennett. Conjuntament amb els músics del país, compartien cartell estrelles emergents del jazz nord-americà com el citat Mehldau, Chris Cheek, Ethan Iverson, Seamus Blake o Avishai Cohen; amb estrelles com Kenny Garrett, George Cables, Jesse Davis, Lonie Smith, Abdu Salim, Antonio Hart o Peter King; o amb glòries com Cecil Taylor, Elvin Jones, Steve Grossman o Al Foster. Un planter de músics nacionals i internacionals de primera, inigualable per cap altre club de jazz de la ciutat i, pràcticament, de la resta de l’Estat. 

Amb la programació del Jamboree, dirigida tant pels germans Mas, com  per Aurelio Santos o per Judit Llimòs, Barcelona va recuperar la seva condició de plaça forta del circuit internacional de jazz i el títol de capital jazzística del sud d’Europa. Durant els 90, a més, va ser l’aparador del nou jazz que es desenvolupava a la ciutat comtal i a la resta del món; una música que, gràcies a l’estratègia empresarial del Grup Mas i Mas, era seguida cada cop per un públic més jove.

L’activitat musical de la sala no es reduïa tant sols a la programació diària –els 365 dies de l’any- de dos sets de jazz, sinó que es va estendre al blues, amb un concert cada diumenge d’aquest gènere a les mans d’una banda resident, i, des del 2001, amb una jam session, de nom WTF!, en la que cada dilluns s’hi barregen intèrprets de jazz amb artistes de hip-hop i música electrònica, que posa en escena a desenes de joves promeses i reuneix a milers d’aficionats joves que en molts casos tenen un contacte amb el jazz per primer cop.

 

25 ANYS DE JAMBOREE & SAN MIGUEL

El 1993, un any després de la seva reobertura, Mas i Mas es va fer càrrec del Jamboree. Els nous gestors es van marcar com a objectiu recuperar el prestigi amb el qual la cava de la plaça Reial va esdevenir un dels clubs de jazz més importants d'Europa durant la dècada dels 60, és a dir, amb una programació que combinés el bo i millor de l'escena local, nacional i internacional de la música negra.
Enguany, quan s'acompleix un quart de segle d'aquella fita, Mas i Mas ha preparat una programació especial amb un seguit d'artistes que van ser molt populars durant els primers temps de la nova era del Jamboree. En alguns casos, són propostes que tornen expressament a la cava de la plaça Reial en motiu d'aquest aniversari. 


Diuen del Jamboree,


 

“Barcelona era esplèndida el desembre del 63. Després de París, gairebé semblava una ciutat tropical. Vaig tancar un tracte per treballar durant un mes en un club que era en un soterrani, i que portava temps oferint música de jazz.” Chet Baker, trompetista i cantant.


“El Jamboree és el capdavanter dels clubs de jazz a Espanya.” Judit Llimòs, directora de Música Moderna de L’Auditori de Barcelona.


“Per qui s’estrena el Jamboree, és la mateixa sensació que pel músic clàssic que s’estrena al Palau de la Música. Quan Mas i Mas et programa al Jamboree vol dir que ja has entrat en el gran mercat de la música, allà on la gent et pot reconèixer”.Manel Camp, director acadèmic de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).


“El artista y el público están prácticamente a pocos centímetros de distancia. El músico puede tener esta sala donde mostrar sus trabajos y que la gente los conozca”. Antonio Narváez, fotògraf.


“Tocar al Jamboree sempre ha estat un plaer. El músic que estudia a Barcelona sap que pot tenir una meta: tocar al Jamboree.” Alfons Carrascosa, saxofonista, director de la Big Acoustic band.


“Tothom que era algú en el món del jazz havia passat per aquesta casa. Que un local de música en viu pugui complir cinquanta anys és com abraçar als qui el porten i dir-los que són uns cracks.” Francesc Burrull, pianista, compositor i arranjador.


“Ets aquí i et sents en família, perquè et trobes amb un grup d’amics.” Carme Canela, cantant.


“Hi ha músics internacionals qeu ja no toquen en clubs però sí que accepten venir al Jamboree.” Pierre Bechet, programador del Jamboree.


“És un club emblemàtic i que molts clubs d’Europa ja voldrien tenir.” Jordi Pujol Baulenas, editor del segell Fresh Sound, autor del llibre Jazz en Barcelona (Almendra Music, 2005).


“El Jamboree té una programació agosarada, de moltíssima qualitat, on no impera mai la part comercial, sinó l’artística i creativa. Per les escoles de música d’aquest país és molt important que hi hagi llocs com aquest. Són plataformes que han donat molta vida a la cultura i l’art de Catalunya.” Lluís Cabrera, director del Taller de Músics.


“Les estones viscudes al Jamboree són impagables. Aquesta és la casa gran del jazz i de la música.” Núria Feliu, cantant.


“El Jamboree formava part d’un circuit europeu i els músics anaven venint aquí i després passaven per París, Londres... Eren temps realment molt autèntics”. Francesc Pi de la Serra, cantautor.


“Un any abans de la seva reobertura ens van obrir el Jamboree a Tete Montoliu i a mi per una pel·lícula francesa. El fet que ens diguessin que l’anaven a reobrir l’any següent ens va posar molt alegres.” Miquel Jurado, crític de música a El País.


“Gran part de la seva carrera [de la de Tete Montoliu] havia tingut moments molt importants al Jamboree. S'inventava moltes coses per a poder estar allà tocant”. Horacio Fumero, contrabaixista del trio de Tete Montoliu del 1981 al 1997.


“Al Jamboree han fet la seva carrera múscis d'altíssim nivell, com como Raynald Colom, Llibert Fortuny, Marc Ayza, José Alberto Medina… Si no existís el Jamboree s'ahuria d'inventar o el nivell del amúsica a Barcelona no estaria al lloc on es troba". Aurelio Santos, activista cultural, programador de les WTF Jam Sessions.


“El Jamboree era un club de referència per mi… i de sobte em trobava allà on jo havia estat durant molts anys veient a moltíssima gent”. Llibert Fortuny, saxofonista.


“És un lloc on em trobo com si estigués a casa meva. M’agrada l’escenari, m’agraden aquestes parets, les llums… Em trobo molt a gust quan hi treballo”. Laura Simó, cantant. 

 

 

HALLS AND CONCERTS FROM MASIMAS
  • Jamboree Jazz CLub Barcelona
  • Moog Electronic Dancing Club Barcelona
  • Tarantos - Espectacles Flamenco Barcelona
  • Tarantos Club - Sessions de Indie, Pop, Rock Barcelona
  • Jamboree Dance Club Barcelona
  • Fundació Mas i Mas - Concerts de música clàssica a Barcelona
Logo Grup Mas i Mas

Contacta | Informació legal | Política de privacitat

© 2019 Grup Mas i Mas,tots els drets reservats