El Jazz que somriu / El Jazz que sonríe

24 January 2014 per masimas a Crítiques El Jazz que somriu / El Jazz que sonríe

Portada de 'Smiling Organizm Vol. I'

Ja fa un any i mig de l'aparició de Smiling Organizm Vol 1, el disc que va posar en òrbita Zhenya Strigalev. Saxofonista amb una tècnica fortament arrelada en el be bop, Strigalev és tanmateix un compositor brillant i imaginatiu amb una visió panoràmica del jazz que va del swing al funk passant pel hard bop i el free. Tot plegat, conformant una excitant fusió farcida de noves idees i tocada amb un entusiasme contagiós per un efervescent sextet transatlàntic, propulsat per una secció ritmica inusual que inclou al mateix temps contrabaix i baix elèctric.

La influència de la música tradicional russa també es pot rastrejar en l'obra d'aquest jazzman nascut a Sant Petersburg, on als disset anys va ser distingit com a millor saxofonista de la ciutat. Després de graduar-se a la prestigiosa Royal Academy Music de Londres i de fer-se un nom als clubs de la capital britànica, Strigalev va viatjar el 2010 a Nova York on va tocar amb alguns dels elements més inquiets de l'avantguarda local. D'aquesta fricció va néixer la idea de Smiling Organizm, un projecte que el saxofonista rus ha definit com un viatge a travès de la jungla del jazz urbà d'avui, i que en el seu primer volum aplega un autèntic all stars de músics creatius d'ambdues bandes de l'Atlàntic, amb el trompetista rus Vitaly Golovnev, el pianista anglès Liam Noble i els nordamericans Larry Grenadier (contrabaix), Tim Lefebvre (baix elèctric) i Eric Harland (bateria).

A l'hora de gravar el segon volum d'aquest “organisme jazzístic somrient”, Strigalev no ha comptat amb Golovnev ni amb Lefebvre, tot incorporant a una estrella de la trompeta com Ambrose Akinmusire, a més de l'increïble baixista elèctric de les Illes Maurici, Linley Marthe, l'últim gran descobriment del desaparegut Joe Zawinul. Enregistrat el mes passat, està previst que el nou disc de Strigalev amb Smiling Organizm surti a la llum la propera primavera.

Mentrestant, i per fer boca, vam tenir oportunitat de veure en directe al sextet liderat pel saxofonista rus el passat dimecres al Jamboree. En el primer dels dos passis, que no va arribar a l'hora de duració, el grup va avançar tres dels nous temes, que van sonar d'allò més interessant, tot assolint un equilibri gairebé perfecte entre complexitat i accessibilitat. A Binge, una composició plena de canvis de velocitat i de direcció, Ambrose Akinmusire ens va regalar un bonic passatge d'un lirisme angular, mentre que Strigalev portava el tema cap a un final apoteòsic de swing, bufant fort, clar i amb l'elegància d'un mestre del saxo de la vella escola. Ple de contrastos i desenvolupaments sorprenents, el concert va desembocar en un impressionant duet en la galàxia del jazz-funk protagonitzat per l'elàstic i original baixista Linley Marthe i l'explosiu bateria Eric Harland. Un fantàstic i ben enrotlllat tour de force, que ens va fer sortir del Jamboree amb un somriure als llavis.

Karles Torra, Tres entre tants, karles@tresentretants.com

Ya hace un año y medio de la aparición de Smiling Organizm Vol. 1, el disco que puso en órbita Zhenya Strigalev. Saxofonista con una técnica fuertemente arraigada en el be bop, Strigalev es sin embargo un compositor brillante e imaginativo con una visión panorámica del jazz que va del swing al funk pasando por el hard bop y el free. Todo ello, conformando una excitante fusión rellena de nuevas ideas y tocada con un entusiasmo contagioso por un efervescente sexteto trasatlántico, propulsado por una sección rítmica inusual que incluye al mismo tiempo contrabajo y bajo eléctrico.

La influencia de la música tradicional rusa también se puede rastrear en la obra de este jazzman nacido en San Petersburgo, donde los diecisiete años fue distinguido como mejor saxofonista de la ciudad. Después de graduarse en la prestigiosa Royal Academy Music de Londres y de hacerse un nombre en los clubs de la capital británica, Strigalev viajó en 2010 a Nueva York donde tocó con algunos de los elementos más inquietos de la vanguardia local. De esta fricción nació la idea de Smiling Organizm, un proyecto que el saxofonista ruso ha definido como un viaje a través de la jungla del jazz urbano de hoy, y que en su primer volumen reúne un auténtico all stars de músicos creativos de ambos lados del Atlántico, con el trompetista ruso Vitaly Golovnev, el pianista inglés Liam Noble y los norteamericanos Larry Grenadier (contrabajo ), Tim Lefebvre ( bajo eléctrico ) y Eric Harland ( batería).

A la hora de grabar el segundo volumen de este " organismo jazzístico sonriente", Strigalev no ha contado con Golovnev ni con Lefebvre, incorporando a una estrella de la trompeta como Ambrose Akinmusire, además del increíble bajista eléctrico de las Islas Mauricio, Linley Marthe, el último gran descubrimiento del desaparecido Joe Zawinul. Grabado el mes pasado, está previsto que el nuevo disco de Strigalev con Smiling Organizm salga a la luz la próxima primavera.

Mientras tanto, y para hacer boca, tuvimos oportunidad de ver en directo al sexteto liderado por el saxofonista ruso el pasado miércoles en el Jamboree. En el primero de los dos pases, que no llegó a la hora de duración, el grupo avanzó tres de los nuevos temas, que sonaron de lo más interesante, alcanzando un equilibrio casi perfecto entre complejidad y accesibilidad. A Binge, una composición llena de cambios de velocidad y de dirección, Ambrose Akinmusire nos regaló un bonito pasaje de un lirismo angular, mientras que Strigalev llevaba el tema hacia un final apoteósico de swing, soplando fuerte, claro y con el elegancia de un maestro del saxo de la vieja escuela. Lleno de contrastes y desarrollos sorprendentes, el concierto desembocó en un impresionante dúo en la galaxia del jazz-funk protagonizado por el elástico y original bajista Linley Marthe y el explosivo batería Eric Harland. Un fantástico y bien enrollado tour de force , que nos sacó del Jamboree con una sonrisa en los labios.

Karles Torra, Tres entre tants, karles@tresentretants.com