PI DE LA SERRA DEBUTA AL JAMBOREE

07 February 2014 per masimas a Notícies PI DE LA SERRA DEBUTA AL JAMBOREE

El cantautor actúa al club on va descobrir la màgia del blues i el jazz

La història és capriciosa i tot sovint inversemblant. Quan s’han complert 50 anys de la gravació de “L’home del carrer” (1963), Quico Pi de la Serra pujarà el 20 de febrer per primer cop a l’escenari del Jamboree per a interpretar aquesta cançó i una antologia de la seva obra en formació de trio de blues que completen la guitarra d’Amadeu Casas i l’harmònica de Joan Pau Cumellas. 

Una assignatura pendent que esdevé en certa manera inexplicable si es te en compta que precissament la gravació original d’aquesta cançó va comptar amb la col•laboració especial del guitarrista belga René Thomas. Un músic que el propi Quico va descobrir al Jamboree a principis dels seixanta quan anava al club per a escoltar els músics de blues i jazz que tant admirava.

El concert s’emmarca dins la celebració d’una sèrie d’homenatges i iniciatives a l’entorn de la figura del pioner d’Els Setze Jutges que fan que aquest any es pugui considerar “l’any Pi de la Serra” i que també es tradueixen en un magnífic documental sobre la seva carrera – “Pi de la Serra. L’Home del Carrer”- i l’anunciada publicació d’un llibre biogràfic.

Amb el desig que tots us sentiu convidats a assistir a una vetllada realment única i especial –20 de febrer, pases a les 20h i a les 22h-, aquí us deixem el testimoni del propi Quico d’aquelles nits al Jamboree publicat en el llibre “El cas Jamboree” (Pagès Editors). 

 “La veritat és que no se com vaig venir a petar aquí. Però jo era molt jove, m’escapava de casa i gairebé sense adonar-me em trobava al Jamboree. Aquí vaig fer amistat amb molts d’aquells músics bojos pel jazz com Pocholo, Manolo Elías, Tete Montoliu, Senderan i vaig tenir la sort de veure a un pam dels meus nassos autèntiques bèsties com Wes Montgomery, Chet Baker, Elvin Jones o Carla Bley, entre molts altres. Va ser on vaig conéixer a Francesc Burrull i Ricard Miralles i recordo al guitarrista René Thomas i a Lou Bennet fumant griffa en el pis de dalt. Els 500 dòlars que vaig pagar a René Thomas (la meitat a càrrec de la discogràfica i l’altra meitat dels meus pares) perquè possés la seva guitarra a la intro de “L’home del carrer” i en una improvisació al tema “Sóc Francesc Pi de la Serra” ha estat una de les millors inversions de la meva vida. Recordo també una nit el saxofonista cec Roland Kirk baixant per les escales del local amb un cistell de golf ple de flautes i saxos penjats pel coll i amb una llum i una botzina obrint-se pas. Crec que a casa encara tinc un banjo d’un marine al que vam emborratxar i també li vam fotre la gorra. Ells van portar la sífilis i l’heroïna. Era com un miracle que aquest local seguís obert sota el jou d’un feixisme que no podia admetre qualsevol cosa que no podés controlar. I la improvisació del jazz.“

 - - -

El cantautor actúa en el club donde descubrió la magia del blues y el jazz

La historia es caprichosa y a menudo inverosímil. Cuando se han cumplido 50 años de la grabación de "El hombre de la calle" (1963 ), Quico Pi de la Serra subirá el 20 de febrero por primera vez en el escenario del Jamboree para interpretar esta canción y una antología de su obra en formación de trío de blues que completan la guitarra de Amadeu Casas y la armónica de Joan Pau Cumellas.

Una asignatura pendiente que se convierte en cierto modo inexplicable si se tiene en cuenta que precisamente la grabación original de esta canción contó con la colaboración especial del guitarrista belga René Thomas. Un músico que el propio Quico descubrió en el Jamboree a principios de los sesenta cuando iba al club para escuchar a los músicos de blues y jazz que tanto admiraba.

El concierto se enmarca dentro de la celebración de una serie de homenajes e iniciativas en torno a la figura del pionero de Los Dieciséis Jueces que hacen que este año se pueda considerar "a Pi de la Serra" y que también se traducen en un magnífico documental sobre su carrera -"Pi de la Serra. El Hombre de la Calle"- y la anunciada publicación de un libro biográfico.

Con el deseo de que todos se sientan invitados a asistir a una velada realmente única y especial, 20 de febrero, pases a las 20h y a las 22h, aquí os dejamos el testimonio del propio Quico de aquellas noches en el Jamboree publicado en el libro "el caso Jamboree" ( Pagès Editors ). 

"La verdad es que no se como vine a parar aquí. Pero yo era muy joven, me escapaba de casa y casi sin darme cuenta me encontraba en el Jamboree. Aquí hice amistad con muchos de aquellos músicos locos por el jazz como Pocholo, Manolo Elías, Tete Montoliu, Senderan y tuve la suerte de ver a un palmo de mis narices auténticas bestias como Wes Montgomery, Chet Baker, Elvin Jones o Carla Bley, entre muchos otros. Fue donde conocí a Francesc Burrull y Ricard Miralles y recuerdo al guitarrista René Thomas y Lou Bennet fumando griffa en el piso de arriba. Los 500 dólares que pagué a René Thomas ( la mitad a cargo de la discográfica y la otra mitad de mis padres ) porque poseído por su guitarra en la intro de "El hombre de la calle" y en una improvisación al tema "Soy Francesc Pi de la Serra" ha sido una de las mejores inversiones de mi vida. Recuerdo también una noche al saxofonista ciego Roland Kirk bajando por las escaleras del local con un carrito de golf lleno de flautas y saxos colgados por el cuello y con una luz y una bocina abriéndose paso. Creo que en casa todavía tengo un banjo de un marine al que hicimos emborracharse y también le quitamos la gorra. Ellos trajeron la sífilis y la heroína. Era como un milagro que este local siguiera abierto bajo el yugo de un fascismo que no podía admitir cualquier cosa que no pudiera controlar. Y la improvisación del jazz."

Pere Pons.